Când am început să fiu interesat de aceste rase, greu se mai găsea cineva care putea da referințe despre, măcar și din amintiri. Între timp eu mi-am pierdut interesul, însă în țară, și nu numai, au început să fie și alții interesați de ele, cea mai "interesantă" fiind Uriașul de Salonta, care are acum destul de mulți adepți și crescători. Din păcate, cred că este vorba mai mult de refacerea acestor rase, și mai puțin de conservarea lor... Și mai păcat este că cele postate aici nu sunt singurele rase autohtone aflate în situație critică... Partea bună însă e că, oamenii au început să se trezească și să le aprecieze...
Mulțumesc, asemenea!
I-am primit de la un prieten care a renuntat la aceasta rasa, iar dupa 2 ani i-am facut cadou unui vecin, dar erau din liniile vechi locale (din zona orasului Salonta). In Bihor sunt mai multi crescatori de porumbei Uriaş de Salonta ( exista porumbei si din liniile vechi si din cei amelioraţi)
Nu. Am tot auzit că mai sunt. Cred însă că e vorba despre proiecte recente de recreare a lor. De altfel la mai toate aceste rase (dar şi la altele, de zbor) cred că sunt refăcute.
În ultima vreme nu prea am mai căutat porumbei. Pe Internet mai apar insă discuţii despre astfel de rase rare. Nu ştiu însă dacă se va reuşi restaurarea lor pt. că, originale sau recreate, ele nu vor deveni foarte populare la noi, rămânând mai mult nişte curiozităţi de expoziţie... Sper să greşesc! :)
Parerea mea este ca putine exemplare din Voltatul rustic dobrogean original ar mai putea exista prin cateva gospodarii din sate fara ca proprietarii ( oameni bătrîni )sa stie ce porumbei detin (asa am vazut la noi in judet in cazul Uriaşului de Salonta).
Asta e şi părerea mea. Căutând (online) am dat despre varietăţi de porumbei care nu au ajuns rase standardizate însă s-au format cu multă vreme în urmă. Din păcate nu am avut ocazia să merg efectiv pe teren. Cred că prin gospodării mai sunt exemplare din liniile vechi ale multor rase. Este posibil însă ca ele să nu mai fie în rasă pură.
Cunoaşteşi astfel de "proiecte" de refacere a raselor româneşti? M-ar interesa ce rase sunt acum "în lucru" şi, eventual, dacă ştiţi pe cineva care se ocupă de treaba asta. Vă mulţumesc!
Vă mulţumesc! Şi eu am tot citit articole despre asta. Despre Uriaşul de Salonta încă nu ştiu dacă se mai găseşte pe undeva din liniile originale sau dacă tot ce mai există e în întregime refăcut...
Și eu sper. Sunt curios ce se mai găsește "pe teren" pe la crescătorii în vârstă care nu au posibilitatea să se promoveze pe Internet. Sper că mai există și așa ceva...
Crescatorii de salontani ce spun in aceasta privinta?
Ei stiu ca cei de "talie mica" sunt porumbei "originali" sau descendenti ai acestora, in timp ce aia de "talie mare" sunt "refacuti".
Ambele "linii" (varietati sa spunem desi este incorect folosit termenul) seamana fenotipic cu singura diferenta legata de talie.
Voltat rustic dobrogean tin minte aceasta pasare si o tin minte chiar foarte bine chiar daca am 17 ani stiu ca bunicul meu avea acesti (rotati cum le spuneam eu ) dar nu mai detine acesti porumbei de 9 ani de cand a decedat :)
Buna ziua domnule Barbeanu.Ma bucur sa gasesc in sfarsit,dupa vreo 3 ani de cautari,o poza cu un Voltat Rustic Dobrogean.
As dori sa imi spuneti,daca doriti si puteti,de unde ati luat pza si daca ati auzit/vazut pe cineva/la cineva sa mai detina astfel de porumbei.
Merita readusa la viata aceasta rasa minunat.Poate,daca aveti timp si rabdare,am putea discuta un pic pe aceasta tema deoarece eu vreau sa aflu cateva informatii legate de porumbeii care au stat al baza crearii acestei rase.
O Duminica frumasa va doresc :)
Georgian
Vă salut! Poza postată în acest album o am de la o cunoştinţă. Ulterior am dat de ea şi în cartea „Cresterea porumbeilor” a lui Peterfi Stefan (editia II, 1970, la pagina 100), pe care o puteţi vedea şi aici:
Din păcate nu ştiu să mai existe această rasă. Cel puţin până în prezent nu am aflat nimic în acest sens. Este (sau era) într-adevăr minunată! Din păcate nu cunosc detalii privind rasele care au stat la baza formării ei. Sunt însă deschis discuţiilor şi, dacă cumva aflaţi ceva despre Voltatul Rustic Dobrogean, vă rog să îmi spuneţi şi mie! Vă mulţumesc şi scuze pentru întârziere!
Cele bune!
Uriasi de salonta gasiti in Bihor! incercati pt informatii la Dl Cipri Ionescu(crescator de urias de salonta) membru la asociatia Lotus Oradea Tel:0746120840 sau la Dl Fildan presdintele asociaitiei Nufarul Oradea Tel:0745596490 .Bafta la cautari!
interesanta preocupare in scopul refacerii unor rase "in declin" existential. Sunt colegi care se ocupa in mod serios de revitalizarea unor rase din acest "cerc vicios" al dezinteresului pentru autohton.
Da, deocamdată nu mă împac foarte bine cu ideea RE-facerii raselor româneşti aflate în declin, prin aceasta înţelegând încrucişarea a două sau mai multe rase străine în vederea obţinerii şi stabilizării unor exemplare metise, fără legătură cu rasa originală, însă conforme vechilor standarde.
Rămâne de văzut cum voi evolua în concepţii pe măsură ce mă mai documentez. Poate pentru unele rase autohtone RE-crearea (sau creare din nou) rămâne singura soluţie.
Până una-alta, e interesant de aflat dacă la rasele de porumbei care mă interesează mai există exemplare "autentice", fie ele şi uşor degenerate sau metisate/ infuzate...
eu m-am referit la REVITALIZAREA (reimbogatirea) fondului autohton, subtiat prin nepasare, dezinteres, primordialitate pentru rasele straine si nicidecum la incrucisari intamplatoare.
Şi eu sunt pentru aceeaşi idee, considerând incrucişărle întâmplătoare o soliţie nedorită sau, cel mult, o ultimă soluţie pentru această revitalizare a fondului autohton.
@bundu: Referitor la primul dumneavoastră comentariu, vă rog, dacă se poate, să îmi lăsaţi şi mie un punct de contact al colegilor care se ocupa în mod serios de revitalizarea unor rase. Aş fi interesat să îi contactez/ cunosc.
Deşi am cam lăsat-o mai moale în ultima vreme, nu am renunţat la idee. Deocamdată încă mă informez. Aşa cum am mai spus şi în altă parte, pe măsură ce voi progresa, voi încerca să îmi popularizez activitatea. :)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.